• KISKUNHALAS VÁRJA ÖNT ÉS A LOVASOKAT
  • CSI 2** Kiskunhalas, Hirling József Lovaspark
  • 2019. ÁPRILIS 29. - MÁJUS 1.

CSI** Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny Kiskunhalas

Kiskunhalas és a Hirling József Lovaspark várja Önt!

A 2019. április 29 és május 1 között tartandó CSI** 42. Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyen 19 versenyszám, a Százszorszépföld Egyesület kézműves kirakodó vására, a Kiskunhalasi Lovasbandérium lovas karusszel és lovastorna bemutatói, a Pintér Tibor vezette Nemzeti Lovas Színház előadása, a Sóstó Csárda étterem sátra és sok egyéb programok kerülnek megrendezésre.
Szeretettel várunk minden kedves vendégünket a Kiskunhalas Fazekas Mihály utca 1. szám alatti arénában. A belépés díjtalan.

Bövebben..


Készítettünk egy látványos drón videófilmet a Hirling József Lovasparkról a riderline.hu segítségével. Kérjük nézzétek meg igen jól sikerült!

CSI** Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny Kiskunhalas 2019. Hirling József Lovaspark.

május 01 2019

Közel kétezer néző fordult meg a CSI** 42. Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny harmadik verseny napján, május 1-jén. A lovasnapok klasszikus időkben szokott látogatottságához illeszkedett a Grand Prix végeredménye is.

A lovassport megint bizonyította, hogy kortalan, mert az 1991-es halasi GP győztes, Rezgő Zoltán nyerte a nagydíjat izgalmas összevetésben K-Waimea (címképen) nevű lovával. A kitartásos magasugratást 190 cm-ren ifj. Szabó Gábor hozta elsőként Timpex Fényévvel. Kellemes idő fogadta a szerdai versenynap közönségét és a lovasokat a Hilring József Lovasparkban. A versenynap képgalériájához katt ide!

Reggel félkilenckor a VIP körben, 115 cm-es pályán, 14 induló versenyzett időre. Kollár Péter Freya-val volt a leggyorsabb hibátlan és győzött. A második helyen Hubai István Timpex Ezüsttel végzett, míg a szintén hibátlan Gimesi Lorena kapta a harmadik díjat Timpex Fegyenccel.


Délelőtt 11 órakor került sor a Közép körre, amelynek akadálymagasságát 130 cm-re építették. A versenyszám 10 indulója időre versenyzett. Krucsó Szabolcs igazolta a korábbi napokon is mutatott jó formáját lovaival. Givanoval hibátlan mentek, a leggyorsabban. 2017 felnőtt magyar bajnokát, az ötszörös Horváth Balázs követte a második helyen PM Quintera-val. Krucsó másik lovával, Lady Winner-rel szerezte meg a harmadik helyet.

Az  utánpóttlás lovasok számára délután kettőkor került sor. A 135 cm-es pályán tíz induló mérte össze tudását időre, egyszeri összevetéssel.  A versenyszámot Dr. Vincze Jenő emlékére, az ikonikus halasi nemzetközi versenybíró tiszteletére rendezték. Négyen teljesítették hibátlanul az alappályát, ők összevetésben folytatták. A döntő fordulót Plavecz Szabina Aktussal hozta a leggyorsabb hibátlannal. Mögötte a halasi Weinhardt Virág végzett Eqest Cha-cha-val. Az összevetés harmadik leggyorsabb hibátlanját Jármy Tibor Cessna nyergében érte el.


A nap talán legnagyobb várakozással övezett számát, a kitartásos magasugratást 160 cm-en kezdték. A versenyszámot Hriazik Pál emlékére rendezték meg. Az öt lovasból hárman eljutottak négyszeri emeléssel a 190 cm-ig. A pályát, a majd két méteres kőfalat végül a végig magabiztosan ugró Timpex Fényév nyergében ifj. Szabó Gábor hozta hibátlanul és győzött. A szintén szépen ugró Chaletta, Krucsó Szabolccsal, a felvezető triple bar akadályon fát ütött és bár a kőfalat vitte a páros, de a négy hibapont miatt meg kellett elégedniük a második hellyel. A harmadik pozíciót egy korábbi halasi puissance győztes kettős, Szotyori Nagy Kristóf Gidran Razbeggel szerezte meg. Ezúttal a kőfal előtt megállt a ló és Kristóf nem erőltette tovább a versenyzést.


Megható pillanatokra került sor a kitartásos szám utáni eredményhirdetésen. Kiskunhalas polgármestere, Fülöp Róbert, a még most is aktív pályaépítőt, Bánfi Vilmost, a több mint félévszázados pályaépítő munkásságáért külön díjban részesítette.


A Grand Prix-t, Kiskunhalas Város nagydíját és a belügyminiszter különdíjáért folyó versengést, Hirling József emlékére rendezték meg. A teltház előtt tartott számot 145 cm-es pályán kellett teljesíteni a huszonegy indulónak. Mintha a sors írta volna a forgatókönyvet. A Hirling korszakot  idéző nagy létszámú közönség előtt izgalmas, sokáig emlékezetes versengés alakult ki. Három hibátlan eredmény született, így az összevetésben kellett eldönteni a végső sorrendet.


Először ifj. Máté István Chacrinue-val  lovagolt a nézőkkel zsúfolásig megtelt aréna zöld gyepére. Gyors pályát mentek, de verőhibát vétettek. A második összevető Mráz Tamás Cariba Dammal hibátlan és gyors pályát fejezett be. Az utolsóként érkező, hatvankét esztendős Rezgő Zoltán elképesztő higgadtsággal, összeszedetten és a leggyorsabb tempóban lovagolva segítette végig K-Waimea nevű lovát a pályán, amivel megnyerték a Grand-Prixt. Rezgő Zoltánnak ez a helyzet nem volt idegen, mert 28 évvel ezelőtt, ugyanezen a pályán, szintén a május 1-i versenyen megnyerte már egyszer nagydíjat. Legjobb halasiként Weinhardt Virágot is kiszólították az eredményhirdetéshez, aki Chiclana-val egy verőhibával végzett a 7. helyen.


Kiskunhalas Város nagydíját Fülöp Róbert polgármester, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Dr. Budai Gyula, a külső piacok fejlesztéséért koordinálásáért felelős miniszteri biztos adták át a győztes lovasnak. Pintér Sándor belügyminiszter, a verseny fővédnöke különdíját Márhoffer Norbert, a minisztérium tanácsadója adta át.


A verseny 19. és egyben utolsó versenyszámát a 125 és 130 cm-en tartott fiatal lovak megméretését egy kiskunhalasi lovas, Füzér Gábor nyerte meg Lady Grétivel. A második helyen Piroska Zoltán végzett Jégvirággal, a harmadik helyet Helios nyergében Mészáros Marcell érte el. A teljes eredménylistákhoz katt ide!


A nap történetéhez és a nagyszámú közönség jelenlétéhez szorosan hozzátartozik a verseny körül rendezett egyéb programok magas színvonala, amelyek igazi majális érzést keltettek a kilátogató közönség körében. Erről hamarosan külön beszámolóban adunk tájékoztatást olvasóinknak honlapunkon.


A Puissance versenyszámot és a Grand Prix-t a DigiSport Televízió rögzítette. Legközelebb a DigiSport 3-as csatornán, május 2-án, csütörtökön 20:35-től látható a közvetítés. A Halas Televízió csütörtöki híradójában és a jövő heti, keddi sporthíradójában ad összefoglalót a versenyről.

Szöveg Kovács Iván, képek Hajdu Krisztina

 

Versenyprogram CSI** Kiskunhalas

09.00-től 1. versenyszám (további számok, indulók függvényében) 1. versenyszám, CSI* Fiatal lovak (6-7 éves, 120-125 cm, időre) 2. versenyszám, CSI ** Kis kör (120 cm, időre) 3. versenyszám, CSI ** Közép kör (130 cm, kétfázisos) 4. versenyszám, CSI Fiatal lovas (130 cm, kétfázisos) 5. versenyszám, CSI ** Nagy kör (140 cm, időre) 6. versenyszám, CSI ** VIP kör (110 cm, időre, egyszeri összevetés)
09.00-től 7. versenyszám (további számok, indulók függvényében) 7. versenyszám, CSI* fiatal lovak (6-7 éves, 120-125 cm, időre) 8. versenyszám, CSI** VIP kör (110 cm, időre) 9. versenyszám, CSI ** Kis kör (125 cm, kétfázisos) 10. versenyszám, CSI ** Nagy kör (140 cm, kétfázisos) 11. versenyszám, CSI Fiatal lovas (130 cm, időre) 12. versenyszám, CSI ** Közép kör (130 cm, győztes kör csoportokkal)
09.00-től 13. versenyszám (további számok, indulók függvényében) 13. versenyszám, CSI ** VIP kör (115 cm, időre) 14. versenyszám, CSI ** Kis kör (125 cm, időre) 15. versenyszám, CSI ** Közép kör (130 cm, időre) 16. versenyszám, CSI Fiatal lovas (135 cm, időre, egyszeri összevetés) 17. versenyszám, CSI ** Kitartásos magasugratás (140 cm, puissance) 18. versenyszám, CSI ** Grand Prix Kiskunhalas Város Díjáért (145 cm, időre, egyszeri összevetés) 19. versenyszám, CSI* Fiatal lovak (6-7 éves, 125 cm, időre)

Kiemelt támogatók