Bemutatkozás

Kiskunhalas adottságainál fogva gazdag lótartási kultúrával rendelkezik. A halasi lovas életnek regionális és országos vonatkozásban a múlt század elején létesült csendőr lovaslaktanya adott teret. A lovasiskola huszár és a lovas katonai hagyományok alapjain, a rendészeti feladatok szolgálati lóval történő ellátásának képzési, felkészítési céljával az 1900-as évek elején jött létre. Az intézmény a II. VH-t követően határőrségi lovas kiképző központként működött, amelyben ló és lovászképzés folyt, mellette a Határőr Dózsa Sportegyesületben nemzetközi szintű verseny sporttevékenységet végeztek több lovas szakágban. A Lovasiskolát a Határőrség megszűnése után 2006-ban a város tulajdonba kapta, amelyet 2015. október 1-től adott át üzemeltetésre 15 évre a Kiskunhalasi Lovas és Szabadidőközpont Kft. részére. A magán tulajdonban lévő üzemeltető társaság elsősorban lovas és más kulturális, sport, szabadidős tevékenységek végzésére, események megrendezésére vállalt kötelezettséget. Az új üzemeltető az első lépesei között adott új nevet a létesítmények az önkormányzattal egyetértésben. A komplexumot 2016-ban, a halasi lovassportért legtöbbet tevő legendás parancsnokról nevezték el, amely azóta a Hirling József Lovaspark nevet viseli.


A Kiskunhalasi Lovas és Szabadidőközpont Kft. célja, hogy a nagy múltú lovasiskolát a város és az idelátogató nagyközönség számára is nyitottan hasznosítsa és fejlessze. A társaság a létesítmény üzemeltetésének kezdete óta saját, önkormányzati és pályázati úton állami forrásból nagyszabású fejlesztésekbe kezdett. Nemzetközi színvonalú  négyévszakos melegítő és versenypályát hozott létre, kiépítette a hiányzó közműveket, szociális létesítményeket, parkoló rendszert alakított ki a lovasok és a vendégek részére elkülönítetten.  Teljes körűen megújította a nemzetközi hírű füves aréna gyepszőnyegét, környezetét, védőkorlátait. Központi rendezvényházat (VIP) emelt a főbejárattal szemben, térburkolattal fedte le a közlekedő utakat.  Higiénikus, zárt rendszerű, kulturált trágya tárolót épített ki. A Hirling József  Lovaspark jelenleg  komplex módon és nemzetközi összehasonlításban is megfelelően szolgálja a különböző lovas szakágak (díjugratás, lovastusa, lovastorna, szabadidős lovaglás) gyakorlásának lehetőségét. Ugyanakkor a Kiskunhalasi Lovasbandérium székhelyeként a katonai lovas hagyományok életben tartásának, ápolásának, művelésének is méltó színteret ad. A lovaspark a lovas szakmai feladatain túl, Kiskunhalas és a térség számara is nyitottan az egyéb szabadidős tevékenységek, kulturális és sportrendezvényeknek is teret ad.  A bázis fejlesztésének hamarosan elkezdődő második ütemében az istállók, a fedeles lovarda felújításával, valamint újabb rendezvény épület és tribün emelésével tovább erősíti a régióban betöltött lovas és szabadidős központi szerepét.

A lovasbázis jelenlegi épületkomplexuma áttekinthető, célszerűen kialakított, akár 80-100 ló igényes tartására is alkalmas istálló sorral rendelkezik. A szabadtéren a lovak mozgásához elegendő, változatos tér áll rendelkezésre négyévszakos, nemzetközi szintű versenyzésre alkalmas, esti használatra,  lámpákkal megvilágított melegítőpályával. Ugyancsak része a komplexumnak a nemzetközi szintű, lelátókkal körbevett füves, verseny aréna. A szabadtéri lovardák mellett egy megújult talajú fedeles lovarda áll rendelkezésre. A lovasiskola a lótartáshoz szükséges tárolókkal, raktárakkal, nyergessel, öltözőkkel, szociális létesítményekkel áll a lovas szakma rendelkezésére. Az üzemeltető társaság állandó nyitva tartással, 40 fő elhelyezésére, rendezvények tartására is alkalmas, kulturált vendéglátóhelyet tart fenn Nyereg Klub néven. A magas színvonalú rendezvények ellátására szolgáló úgynevezett VIP helység, akár 100 fős események rendezéséhez nyújt lehetőséget. A Kiskunhalasi Lovas és Szabadidőközpont Kft. szolgáltatási körében a lovassport kedvelők körének és nyitottan bármilyen más szabadidős és kulturális rendezvények iránt érdeklődőknek biztosít helyszínt, amelynek részletei a honlapon találhatók. Lovasparkunkban  miden érdeklődőt szeretettel várunk! Javasoljuk, hogy a megadott elérhetőségeinken egyeztessenek vendégeink munkatársainkkal a felmerülő igényeikről!

Tisztelettel: Lovas és Szabadidő Központ Kft. tulajdonosai